preskoči na sadržaj
Vijesti

Posjet članova Gljivarskog društva "Smrčak"

U srijedu 17. listopada 2012. godine učenike drugih i četvrtih razreda posjetili su članovi Gljivarskog društva „Smrčak“. Susret i poučno predavanje organizirala je učiteljica Vlatka Korpar. Gospođa Danica Korpar i predsjednik gljivarskog društva g. Aleksandar Jurkijević upoznali su učenike s različitim vrstama gljiva. Svijet gljiva je slabo poznat. U svijetu postoji oko 20 000 poznatih vrsta gljiva, u Republici Hrvatskoj oko 3500 vrsta, a  Međimurju oko 2000 vrsta. Od tih 2000 vrsti, jestivo je oko 400 vrsta gljiva. Dobri poznavatelji gljiva upozorili su učenike da svatko treba znati kako se beru gljive. Gljive se dijele na  jestive (oko 20 %), nejestive (75 – 80 %), otrovne i smrtno otrovne (2- 5 %). Mogu se spremati na različite načine: dinstati, pohati, pržiti, kiseliti, sirove … ali su teško probavljive (alergije, grčevi, povraćanje, proljev) pa se ne preporučuju djeci do sedme godine. Ukoliko pojedemo nejestivu gljivu simptomi se javljaju već nakon 20 min (povraćanje, temperatura, halucinacije …) te moramo odmah otići liječniku. Kod smrtno otrovnih gljiva simptomi se javljaju nakon nekoliko dana kada su stradali već svi organi pa čovjeku nema pomoći i umire.

Naši gosti su sa sobom donijeli sljedeće gljive: haringača (otrovna), velika sunčanica (jestiva), otrovna šumarica, žuti kruh (raste na drvetu, jestiv je samo vanjski dio dok je mlad), lisičice (jestive), plemenita pečurka (jestiva), otrovna pečurka, trbušasta puhara (jestiva dok je mlada), hrastov turčin (jestiva), grabov djed (jestiva), velike matinčice (jestive), veliki slinar (jestiv), ružičasta šljemovka (nije jestiva), srnjača (nije jestiva), resasti igličar (rijedak i ne bere se, zaštićen), rujnica (jestiva i kvalitetna), panjevčice (nisu jestive), mirisna anisovka (jestiva, ali ima jak miris pa kvari okus jelu), purpurno žuti vrganj (nije jestiv), smeđi baršunovac (jestiv, ali nije ukusan), kostanjevčica (jestiva, jako kvalitetna, bere se samo gornji dio), hrastovače (jestivi samo klobuci), ljubičasto zelene krasnice (jestive), bijela brašnjača (otrovna) i dr.

Nakon zanimljivog izlaganja učenici su gostima postavljali pitanja i razgledavali gljive.

Fotografije pogledajte u našoj foto-galeriji.




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jasminka Poljanec Dražen Oletić   datum: 18. 10. 2012.

e-Škole

EMA


e-Dnevnik


Korisni linkovi

Tražilica

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji



Arhiva dokumenata




preskoči na navigaciju