preskoči na sadržaj
Preporuke za čitanje

Jeff Kinney: Gregov dnevnik:kronike Grega Heffleyja (1. knjiga)

Prva u seriji popularnih i među djecom rado čitanih knjiga američkog karikaturista i dizajnera internetskih igrica Jeffa Kinneyja, po kojoj je snimljen i istoimeni film.

Šaljiva je to i dinamična priča u kojoj čitatelji prate dogodovštine Grega Heffleyja, jedanaestogodišnjeg dječaka kojeg muče tipične brige i problemi većine djece te dobi. Knjiga je pisana u formi dnevničkih zapisa, izgleda poput bilježnice, a font imitira rukopis. Sam autor je i tvorac simpatičnih ilustracija kojima je popraćen tekst.

 

 


Najbolji ljubavni savjeti u književnosti ili 4 knjige koje vrijedi pročitati ovo Valentinovo

Zlatko Krilić: Zabranjena vrata (misao: Ljubav se događa na najneobičnijim mjestima i kad je najmanje očekuješ)

William Shakespeare: Romeo i Julia (misao: Srce bira, a ne roditelji)

Antoine de Saint-Exupery: Mali princ (misao: Čovjek samo srce dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.)

John Grenne: Greška u našim zvijezdama (misao: I nekoliko mjeseci dovoljno je za proživjeti vječnost.)

(top lista knjiga iz časopisa Modra lasta, broj 6, veljača 2018.)


Nezadovoljna bubamara : prekrasna priča za djecu sa vrlo snažnom po(r)ukom na kraju

Sunčana Škrinjarić, autorica koja je nebrojeno puta odvela najmlađe u maštovit svijet bajki, napisala je i ovu prekrasnu i poučnu priču koju je oslikala poznata ilustratorica Marsela Hajdinjak.

Glavni lik ove priče malena je bubamara koja je nezadovoljna svojim crnim točkicama. Iako joj je prijatelj skakavac pokušao objasniti kako je upravo te točke čine posebnom, ona je ustrajala u namjeri da ih ukloni, a kao idealno rješenje pokazala se kantica sa zelenom bojom.

Nakon što je uronila u kanticu i postala zelena, odlučila se pohvaliti drugim bubamarama. Međutim, druge bubamare nisu dijelile njezino oduševljenje i rekle su joj da je ružna. Nesretna je bubamara odlučila posjetiti skakavca, no ni on nije bio zadovoljan njezinom novom bojom i savjetovao joj je da je ukloni. Bubamara je cijelu noć čekala kišu koja će joj oprati boju, a nakon što je kiša konačno i pala, bubamara je opet postala sretna.

Na kraju se priče pojavio i jedan puž sa važnom po(r)ukom – boja i točke nisu važne!

Ova prekrasno oslikana bajka pokazuje mališanima kako je prirodna ljepota vrednija od lažne, a najvrednije je ono što nosimo u sebi…i zbog toga je svakako preporučujemo.

NAGRADA IBBY ČASNE LISTE za 2014. godinu za ilustracije Marsele Hajdinjak.


NAJDRAŽE KNJIGE NAŠIH UČITELJA : knjige koje se pamte

Mjesecu hrv. knjige 2016. učenici viših razreda (5.-8. r) imali su zadatak da naprave intervju sa svojim razrednikom/razrednicom na temu čitanja (vole li čitati, što danas čitaju, a što su čitali nekad…). U nastavku možete pročitati jedan od intervjua koji je svojevrsna preporuka za čitanje dobrih knjiga.

Intervju s učiteljicom hrvatskog jezika Anamarijom Mihić (razrednicom 6. b razreda)

Što ste čitali dok ste bili naših godina?

Kad sam bila vaših godina, čitala sam časopis „Modra lasta“, a povremeno i list za mlade „Bravo“. Naravno, čitala sam i zadanu lektiru. Jako sam voljela čitati, ali nisam baš voljela pisati lektiru jer smo svaki put morali prepričavati sadržaj i pisati bilješku o piscu.

Jeste li čitali samo lektiru ili ste čitali i druge knjige?

Uz lektiru sam čitala i druge knjige, zapravo sve do čega sam mogla doći. Čitala sam knjige koje bih dobila na poklon, npr. Blizanke Emila Kastnera i Gimnazijalku Antona Ingoliča, ali i romane Marije Jurić Zagorke i Janka Matka.

Koja knjiga Vam je posebno ostala u sjećanju i zašto?

Iz nižih razreda u najljepšem sjećanju mi je najviše ostala Pipi Duga Čarapa spisateljice Astrid Lindgren te Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić zato što su mi ta djela najjače razbuktala maštu i vodila me u neke druge, zanimljive svjetove u kojima je sve bilo moguće. U višim me se razredima najviše dojmio Dnevnik Anne Frank jer me dirnula nesretna sudbina te židovske djevojčice i naučila me da počnem više cijeniti život. Dragi su mi i romani Augusta Šenoe: Branka i Zlatarovo zlato jer sam voljela povijesne teme.

Volite li čitati i što sada čitate?

Danas u čitanju doista uživam, ali imam malo vremena za knjige. Najviše knjiga pročitam ljeti jer tada nema nastave. Trenutno čitam roman Izgubljena kći J. Archera, nastavak romana Kane i Abel istoimenog autora. Ta djela bih preporučila svim odraslim čitateljima kao i trilogiju Milenium švedskog autora Stiega Larsona. Vama učenicima preporučila bih da pročitate roman Djevojčica iz Afganistana Deborah Ellis te Tajni leksikon Želimira Hercigonje. Zapravo, čitajte sve što vam je pri ruci pa ćete s vremenom moći prepoznati djela koja vrijedi čitati.

Pitanja sastavili i odgovore zapisali učenici 6. b razreda (šk. godina 2016./2017.)


Miro Gavran: SRETNI DANI

Preporučujem da pročitate knjigu „Sretni dani“ koju je napisao pisac Miro Gavran. U knjizi dvojica prijatelja Pero i Jurica pokušavaju spojiti svoje roditelje. Ako želite saznati jesu li u tome uspjeli, pročitajte knjigu!

Sara Strbad, 6. a razred (školska godina 2011./2012.)

Knjiga "Sretni dani" dobitnica je KNJIŽEVNE NAGRADE "MATO LOVRAK" 1995. godine.

 

 

 


Jasminka Tihi-Stepanić autorica je tinejdžerskog romana "Imaš fejs?" koji svakako vrijedi pročitati. Roman je aktualne tematike koja je bliska mladom čitatelju. U nastavku pročitajte što je o romanu rekao poznati hrvatski pisac Božidar Prosenjak.

"Kata je odlična učenica osmog razreda jedne novozagrebačke osnovne škole i živi u skladnoj, ali pomalo monotonoj obitelji. Ima brata Buhu i tetu Bibu, a obiteljsku atmosferu dopunjuje i pas Crni. Kada Kata upoznaje zanimljivog dječaka, svog vršnjaka, njezina najbolja prijateljica Nataly, koja je gotovo uvijek sama kod kuće, počinje se preko Facebooka dopisivati s Tommy Boyem, mladićem puno starijim od sebe. Ne obazire se na Katina upozorenja da bi trebala biti oprezna u komunikaciji s nepoznatim osobama i držati se svojih vršnjaka te se lakovjerno upušta s njim u vezu.

Osim što problematizira sveprisutnost Facebooka u životu djece, roman govori o pritisku potrošačkog društva na mlade, o medijskom senzacionalizmu, prvim ljubavima, prijateljstvu, bratskim odnosima i obiteljima u kojima su se istinske vrijednosti zaboravile. Na poseban način roman otvara pitanja o novim tehnologijama, načinima komuniciranja i društvenim mrežama u čijem se korištenju skrivaju mnoge dobrobiti, ali i rizici koji vrebaju na djecu, osobito onu bez nadzora." Božidar Prosenjak

Knjiga „Imaš fejs?” dobitnica je KNJIŽEVNE NAGRADE "MATO LOVRAK" 2012. godine.


 

e-Škole

e-Dnevnik


Korisni linkovi

TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Carnet - vijesti
15.01.2021. 14:02
Istraživanje tržišta – poziv na sastanak
U sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće" Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET ... The post Istraživanje tržišta – poziv na sastanak appeared first on CARNET .

14.01.2021. 16:24
Prethodno savjetovanje – Nabava aplikacije za upravljanje školskom mrežom
Hrvatska akademska i istraživačka mreža-CARNET objavila je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za nabavu aplikacije za upravljanje školskom mrežom. Prethodno savjetovanje objavljeno je 13. siječnja 2021., a rok za ... The post Prethodno savjetovanje – Nabava aplikacije za upravljanje školskom mrežom appeared first on CARNET .

13.01.2021. 10:12
Prethodno savjetovanje – Nabava sustava za korisnike (CARNET gama)
Hrvatska akademska i istraživačka mreža-CARNET objavila je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za nabavu sustava za korisnike – CARNET gama. Prethodno savjetovanje objavljeno je 11. siječnja 2021., a rok ... The post Prethodno savjetovanje – Nabava sustava za korisnike (CARNET gama) appeared first on CARNET .


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju